Passiivinen tulo tarkoittaa yksinkertaisesti tuloa, jota tienaa tavalla tai toisella ikään kuin automaattisesti, ilman jatkuvaa työtä tai panostusta. Usein passiiviseen tuloon kuitenkin liittyy jonkin alkuinvestointi tai -työ, sillä pelkkää ilmaa ei voi myydä. Toisaalta, passiivisuus ei myöskään tarkoita, että tulonlähteen voi vain jättää olemaan ilman mitään ylläpitoa; jos tavoitteena on maksimoida hyöty tulonlähteestä, on senkin kehittäminen tarpeellista. Passiivisen tulon idea on enemmänkin se, että sillä voi tienata rahaa samaa aikaa kun tekee jotain muuta, esim. normaalia päivätyötä.

Passiivisen tulon suurin haaste lienee lähes aina juuri alussa tarvittava ajankäyttö, jotta kuukausittaisen tulon määrä on enemmän kuin muutama hassu euro. Aika on kallista, kuten sanotaan, eikä sitä saa koskaan takaisin. Tästä syystä monilla ihmisillä on vaikeuksia lähteä rakentamaan tällaista tulonlähdettä. Jos rahan tekeminen ilman aitoa yritystä olisi helppoa, kaikki tekisivät sitä.

Ehkä klassisimpia esimerkkejä passiivisesta tulosta on tilojen tai välineiden vuokraus, jota on tehty vuosituhansia. Periaatteessa passiivisen tulon lähteitä on niin paljon kuin pystyy keksimään ja teknologian yms. kehittyminen luo koko ajan uusia mahdollisuuksia tehdä rahaa. Nykyään monet passiivisen tulon lähteet liittyvät nimenomaan nettiin ja entistä globaalimpaan maailmaan.

Ohessa käymme läpi 10 mahdollista passiivisen tulon lähdettä, jota lähes kaikki voivat kokeilla.

1. Blogi

Bloggauksesta tulee koko ajan suositumpaa ja hyvästä syystä. Blogia voi kirjoittaa lähes mistä aiheesta vain ja riippuen siitä, paljon lukijoita saa blogilleen, voi rahaa tienata enemmän kuin normaalista päivätyöstä. Tämä kuitenkin vaatii vaivaa blogin perustamisesta artikkeleiden kirjoittamiseen ja näkyvyyden hankkimiseen. Jos tiedät miten saada blogi näkymään hakukoneissa ja oleellisissa yhteyksissä sekä osaat kirjoittaa aiheesta, niin blogi voi saada jopa tuhansia lukijoita kuukaudessa. Tämän jälkeen kirjoituksissa voi enemmän tai vähemmän läpinäkyvästi mainostaa oleellisia tuotteita tai palveluita, niin yhteistyölinkkien kuin mainosbannereiden muodossa.

2. E-kirja

Yksi nousussa oleva tapa tienata hieman ekstraa on kirjoittaa sähköinen kirja, tai e-kirja, ja julkaista se sopivalla alustalla, kuten Amazon Kindlen julkaisujärjestelmässä. Tällä tavalla ei tarvitse huolehtia kirjan painoon liittyvistä kuluista tai kustantajan löytämisestä. Yleisesti ottaen tällainen kirja on helpompi tehdä jostain itselleen tutusta käytännön aiheesta; jos olet vaikka matkustellut paljon, voit kirjoittaa e-kirjan yleisistä vinkeistä rahan säästämiseen matkaillessa. Fiktiota voi tietenkin myös kirjoittaa, mutta kilpailu on tällöin todella kovaa ja lukijakunnan löytäminen voi olla haasteellista.

3. Äänikirja

Edelliseen liittyen, kirjan voi tehdä myös äänitemuodossa. Äänikirjan tekoon liittyy omia haasteitaan, jotka täytyy ottaa huomioon myyvän tuotteen varmistamiseksi. Äänenlaadun tulee olla hyvä, kertojan ääni selkeä sekä miellyttävä ja itse materiaalin ”helposti kuunneltavaa”. Äänikirjan voi sitten julkaista erilaisilla Podcast- tai musiikkialustoilla, kuten iTunesissa tai Audiblessa.

4. Verkkokurssit

Jos sattuu omaamaan jotain vähemmän yleisiä taitoja tai osaamista, voit palvelujen myymisen lisäksi opettaa muita verkkokurssien kautta. Nämä voivat olla videoita, äänitteitä tai vaikka diaesityksiä. Tämä tietenkin vaatii työtä kurssin suunnittelussa ja mahdollisten graafisten elementtien tekemisessä, mutta tämän jälkeen voi sitten myydä kurssiaan esim. kappalehintaan oman tai jonkin muun nettisivun kautta. Kurssi voi koskea lähes mitä tahansa mistä ihmiset ovat kiinnostuneita, sijoittamisesta koodaamiseen tai uuden kielen oppimisesta viulunsoittoon.

5. Affiliate-markkinointi

Ns. affimarkkinointi on suorimpia ja tehokkaimpia tapoja tehdä rahaa passiivisesti verkossa. Affimarkkinoija käytännössä mainostaa jonkin firman tuotteita tai palveluita eri lähteissä verkossa; kun joku sitten esim. siirtyy firman sivuille linkin kautta ja tekee ostoksen, affimarkkinoija saa kaupasta jonkin ennalta sovitun osuuden. Affimarkkinoinin muotoja ja aihealueita on todella paljon, blogeista vertailusivustoihin. Esimerkiksi erilaisten rahoitustuotteiden vertailusivustoja on nykyään paljon, kuten lainavertailu Lainapanimo.

Affimarkkinoinnin haaste on luonnollisesti asiakkaiden tai yleisön löytäminen. Tällainen passiivinen tulo saattaakin vaatia jo olemassa olevaa, suhteellisen suosittua sivustoa tai muuta kanavaa. Affimarkkinointia on kyllä muitakin muotoja; voit esim. mainostaa jotain tuotetta keskustelualueilla tarjoamalla ale-koodeja, jotka on liitetty profiiliisi. Kun joku sitten hyödyntää koodin, saat osuuden kaupasta.

6. Sovelluksen kehittäminen

Tietenkään kuka tahansa ei voi luoda tyhjästä appia puhelimille tai tietokoneille. Jos tällaisen taidon kuitenkin omaa (tai on valmis maksamaan sen kehittämisestä) voi apilla tehdä pitkällä tähtäimellä tehdä yllättävän paljon rahaa. Tietenkin sovelluksen menesty vaatii käytettävyyden lisäksi hyvän idean. Mahdollisuuksia on kuitenkin paljon ja yksinkertainenkin idea riittää; sen ei tarvitse olla seuraava Angry Birds.

7. Musiiki & äänimaailmat

Nykyään musikaalisia taitoja omaavilla on enemmän mahdollisuuksia tuoda esiin teoksiaan kuin koskaan ennen. Riippuen musiikkilajista, on kokonaisten kappaleiden luominen koneellisesti ilman yhtään aitoa soitinta mahdollista. Näitä kappaleita voi sitten julkaista erilaisilla alustoilla ilman sen kummempaa sponsorointia. Toisaalta, musiikilla tienaaminen ei välttämättä tarkoita edes kokonaisten kappaleiden tekemistä; myös hyvin lyhyille ääniraidoille on kaupallista kysyntää.

Audiotuotteita voi tosiaan tehdä myös äänikirjojen tai vaikka rentouttavien ääniraitojen muodossa. Voit esim. nauhoittaa Lapin luonnon ääniä ja myydä raitoja reiluun hintaan.

8. YouTube-videot

Kuka tahansa voi perustaa YouTube-kanavan ja alkaa tehdä videoita itseään kiinnostavista aiheista. Pelkästään katsojaluvuilla tienaaminen on nykyään vaikeaa, tämä vaatii yleensä vähintään kymmeniä tuhansia katsojia per video; videoiden yhteydessä voi kuitenkin tienata muilla tavoin, esim. ennalta mainituilla affiliate-linkeillä. Videoihin saa myös liitettyä mainoksia, joista saa myös tuloja per nähty mainos. Videoiden tekeminen vaatii tietenkin työtä, mutta passiivisuus tulee sitä kautta, että jo julkaistu video voi kerätä katsojia paljon myöhemminkin. Jos siis kanavalla on useampi tällainen video, voivat pienet yksittäiset tulot kasaantua ajan kanssa.

9. Valokuvat

Jos sattuu omistamaan hyvän kameran ja kuvaustaitoja, voi omia kuviaan myydä ”tukkukuva”-sivustoilla kuten Shutter Stockissa passiivisesti. Sivustojen vesileimat estävät muita lataamasta kuvia sellaisenaan, eikä niitä tarvitse erikseen markkinoida. Kuviin voi vain liittää tunnisteita, joiden avulla ostajat löytävät ne hakukoneista tai sivustosta itsestään.

10. Vertaislainat & sijoitus

Ns. peer-to-peer (vertais) sijoitusalustat kuten Fixura mahdollistavat nopean ja suoraviivaisen sijoittamisen erilaisiin projekteihin. Sijoitusten kautta voi sitten saada tuloja korkojen tai osinkojen muodossa. Näillä alustoilla on usein välineitä, joiden avulla voi arvioida sijoituksen riskejä, joten aivan sokeasti ei tarvitse investoida. Tietysti sijoittaminen vaatii pesämunaa, mutta ajankäyttöä ei suuresti.