Tämän kuun blogivieraanamme on Itella Postin liiketoimintajohtaja Pasi Ketonen, joka vastaa pienyrittäjälle suunnatusta Verkosto-palvelukokonaisuudesta.

Taantuman keskellä elävä Suomi ja koko Eurooppa menee läpi suurta rakenteellista muutosta. Muutoksen keskeiseksi aiheuttajaksi voisi kiteyttää talouden globalisoitumisen, jota internet kiihdyttää. Meillä Suomessa on ehkä tuudittauduttu liikaa ajatukseen, jonka mukaan Suomi on teknologian kärkimaa. Ehkäpä siksi meillä on jäänyt oppimatta liiketoiminnan tekeminen digitaalisessa ympäristössä.

Perinteisesti vientimme perustana on ollut metsä- ja paperiteollisuus, joissa kilpailukyvyn perustana on ollut ylivertainen osaaminen tuotantoprosessien tehokkaassa toteuttamisessa – insinööritaito. Teollisessa toiminnassa Suomi oli edelläkävijä tietotekniikan hyödyntämisessä. Tuohon vanhaan hyvään aikaan yritysten nykyisillä IT-osastoilla oli nimessäänkin selvä missio eli ATK-osasto (automaattinen tietojenkäsittely = automatisoinnilla toiminnan tehostamista). Ehkä osittain tästä menestyksestä johtuen meille on jäänyt huomaamatta digitalouden muodostuminen, jossa painopiste on selkeästi siirtynyt yrityksen sisäisestä automaatiosta globaalien asiakkaiden palvelemiseen verkossa.

Koko blogikirjoitukseen pääset tästä.