Sunnuntain Helsingin Sanomien mukaan osinkoverotukseen ollaan jälleen suunnittelemassa muutoksia. Alun perin keväällä asiasta käytiin kovaakin keskustelua. Hallitus päätti silloin, että listaamattomien yritysten osingot, jotka ylittävät 150 000 euroa tai kahdeksan prosenttia yhtiön nettovarallisuudesta, verotetaan 85-prosenttisesti pääomatulona.  Nyt keskustelussa on ollut esillä malli, jonka mukaan nämä osingot olisivat 85-prosenttisesti ansiotuloa eivätkä sittenkään pääomatulon alaista verotettavaa tuloa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osinkoja nostaessa yli kahdeksan prosenttia nettovarallisuudesta, muuttuu osingot pääosin progressiivisen veron alaiseksi, vaikka tästä on jo maksettu yrityksen kautta tulovero.


Ylilyöntejä tämänhetkisessä järjestelmässä on toki ollut. Hesarin artikkelissa viitataan usein esimerkkinä käytettyyn ”lääkärimalliin”, jossa lääkärit maksavat tuloistaan ansiotuloveron sijaan keveämpää pääomatuloveroa.


Yritykset ja yrittäjät laittavat itsensä ja usein koko omaisuutensa peliin yritystään rakennettaessa – työtunteja laskematta. Jos ja toivottavasti kun voittoa syntyy, maksaa yritys tästä tuloveroa. Tämän jälkeen yhtiöstä voi nostaa pienen osan ”verovapaasti” ja ylimenevältä osalta siis maksettaisiin käytännössä ansiotuloveroa. Onko tämä sitten oikeudenmukaista ja kannustavaa? Ei missään nimessä.


Vaalien alla puhutaan aina yrittämisen merkityksestä Suomessa. Suomeen pitäisi saada lisää yrittäjyyttä ja kasvuhakuisuutta, jotta pärjäämme tässä globaalissa taloudessa. Pienyritykset vastaavat jo nyt suurelta osin hyvinvointivaltiomme kustannuksista ja nähtävästi tulevaisuudessa vastuu vain lisääntyy. Uskon, että osa ei ryhdy tästä syystä yrittäjäksi ollenkaan – ei kannata heittää itseänsä peliin jos ei ole mahdollisuutta saada vastinetta.  


Yhä useampi suomalainen perustaa yrityksensä esimerkiksi Viroon. Jos tämä suunniteltu verouudistus toteutuu, niin tahti ulkomaille perustettavista yhtiöistä vain kiihtyy. Tarvitsemme tähän maahan yrittäjyyttä, mutta tällä keppisysteemillä sitä ei ainakaan edistetä. Vai mitä mieltä itse olet?

 Kirjoittaja on Anders Manager Oy:n toimitusjohtaja, joka ratkaisee pk-yritysten laskutusongelmat ja vapauttaa yritykset maksujen valvonnasta. Anders Manager on osa Pappila Penkkala Group Oy:tä