Kustantajat ovat pitkään miettineet uusia sähköisiä ratkaisuja paperisten lehtien tilalle tai rinnalle. Suomessa isoimmat lehdet ovat tehneet omia ratkaisujaan, jotka kuitenkin ovat turhan kalliita pienemmille lehdille. Näille on ollut aiemmin tarjolla pari erilaista ratkaisua: puhdas näköisversio Lehtiluukun tai Morefusin kautta, tai uudempi Zinen ratkaisu, joka pohjautuu selaimeen eli lehti tehdään HTML5:lla. Jälkimmäinen muistuttaa tablettilehteä jo huomattavasti enemmän.

Tablettilehti on paljon enemmän kuin näköislehti. Tablettilehti voi sisältää monenlaisia netistä tuttuja ominaisuuksia kuten videoita, animoituja mainoksia, linkkejä, pelejä, yhteydenottolomakkeita ja paljon muuta. Tekstin tueksi saadaan paljon uutta materiaalia. Sekä mainostajat että lukijat hyötyvät näistä uusista ominaisuuksista. Tablettilehden pitää kuitenkin olla luettavissa kaikilla tablettialustoilla ja kaikilla eri kokoisilla näytöillä. Kuluttajille suunnataan tulevaisuudessa eniten seitsemän- ja kahdeksantuumaisia tabletteja.

Kun tablettilehteen aletaan laittaa näitä uusia ominaisuuksia, täytyy myös valita, haluaako sen toimivan nettiselaimella vai applikaationa. Paremman kokemuksen lukijalle saa, jos lehden pystyy lataamaan etukäteen ja aloittamaan lukemisen vasta latauksen valmistuttua. Videot, animaatio ja pelit vievät kaistaa jonkin verran eikä voida olla varmoja, että nettiyhteydet toimivat aina. Kirjastoapplikaation avulla kuluttaja pystyy lukemaan myös aikaisemmat lehdet.

Lehden tuotantojärjestelmän täytyy olla tehokas. Jokaista lehteä ei voi lähteä koodaamaan puhtaalta pöydältä, tai muuten voi olla varma siitä, että montaa lehteä ei vuoden aikana tule julkaistua. Meillä on käytössä kaksi eri järjestelmää, jotka on tarkoitettu erilaisiin lehtiin ja esitteisiin. Toinen on meidän itsemme tekemä ja toinen valmis järjestelmä. Kumpaakaan ei ole Suomessa aikaisemmin käytetty.  

Esa Jalonen