Usein, varsinkin yksin yrittäjä oassa kiireessään ja kilpailun tuomassa paineessa unohtaa yhteisöllisyyden merkityksen.

Kun aloitin 2004v. yrittäjänä, olin ymmärtämätön moniin yrittämieen liittyviin asioihin. Olin taloudellisesti tiukoilla ja näin putkimaisesti asiat. Taistelin kuitenkin yritystäni markkinoille ja hieman jopa onnistuin.

Oltuani parivuotta yrittäjänä oivalsin muutamia perus asioita. Oivalsin mm, että minullahan ei olekaan kilpailijoita. Ne joita aiemmin pidin kilpailijoina olikin nyt minun yhteistyökumppaneita ja verkosto kumppaneita. Ovalsin että verkosto olikin suuri potentiaalinen voimavara, jota piti osata hyödyntää oikein. Perustin kolleekoiden kanssa R&D Network verkoston Lahteen.

Verkostoituminen ei ole aina itsestäänselvyys. Yleensä kaikki tulee hakemaan etua verkostosta. Siis kaikki hakee. Kukaan ei tuo sinne mitään. Lyhyt näköisesti katsoen oma etu muiden edellä on houkutteleva ja verkoston yhteisöllinen toiminta jää silloin saamatta.

Minun liiketoiminnallinen ajattelumalli alkoi poiketa jatkuvasta oman edun- ja voitontavoittelumallista. Huomasin että antamalla saa enemmän. Ja kun tekee asioita oikein ja sydämmellä, rahaakin tulee vaikka ei sitä hampaat irvessä tavoittelisikaan.

Nyt kuulun myös LMN, Lahti Mecatronics Network. verkostoon. Tässä verkostossa olemme kolme yrittäjää yhdessä omin kustannuksin järjestäneet useita seminaareja Lahdessa. Olemme omalta osaltamme luoneet yhteisöllisyyttä ja synergiaa. Toimemme on varmasti elvyttänyt paikallista liiketoimintaa ja seminaareissamme on luotu useita liikekumppanuuksia. Olemme saaneet paljon yhteisöllistä hyvää aikaseksi ja olemme tästä kovin iloisia.

Nyt olen mukana myös NTJ, nopean työllistämisen joukot. Tässäkin yhteisölliset edut on oman liiketavoittelun edellä. Uskon kuitenkin hyvyyteen ja siihen, että kaikki tämä on aina ja nyt loppujen lopuksi myös minun omaksi eduksi. Kaiken tyyppisiä liiketoiminnan malleja tarvitaan, eikä maailma ole mustavalkoinen. Jokainen löytäkööt oman polkunsa kulkea ja astukoot sitä ylpeänä ja omia arvojaan kantaen. Heino