Uutta yrittäjää saattaa askarruttaa erilaiset verotukseen liittyvät asiat, kuten puhelin ja puhelinliittymän ottaminen. Kannattaako ottaa puhelin ja liittymä yrityksen nimiin ja hankkia yksityiskäyttöön omansa? Harva yritys pärjää nykyään ilman puhelinta, sillä asiakkaiden on voitava olla yritykseen yhteydessä ja moni myös tarvitsee työssään puhelinta ja liittymää.

Vastaus on lyhyesti kyllä kannattaa. Yrittäjän kannattaa ehdottomasti laittaa puhelinliittymän lasku yrityksen nimiin ja yrityksen kuluksi. Näin voit ilmoittaa verotukseen puhelinedun, joka vuonna 2021 on 20 euroa kuukaudessa. Tärkeintä on, että liittymä otetaan yrityksen nimiin, ei omiin nimiin, sillä yrittäjän nimellä tuleva lasku ei kelpaa yrityksen kuluksi. Liittymää ei voi myöskään ottaa esimerkiksi muille perheenjäsenille, elleivät he todella ole yrityksen palkkalistoilla.

Verohallinto on määritellyt vuodelle 2021 matkapuhelimen luontoisetuarvoksi 20 euroa kuukaudessa. Matkapuhelin on luontoisetu vain, jos sillä soitetaan yksityispuheluita vapaa-ajalla. Verohallinnon ohjeessa työaikana työpaikalta soitetut yksityispuhelut ovat käytännössä verovapaisiin henkilöstöetuihin rinnastettavia. Sama pätee matkapuhelimella soitettuihin yksityispuheluihin työaikana tai työmatkan aikana.

Jos haluat, että sinulla on työkäytössä olevan numeron lisäksi oma yksityinen puhelinnumero, voit ostaa puhelimen yrityksen nimiin mutta verotettavaa etua ei synny laitteesta, joka on käytössä myös vapaa-ajalla. Yksi vaihtoehto on ostaa puhelin, jossa on mahdollisuus laittaa kaksi eri SIM-korttia, jolloin toiseen laitat työliittymän ja toiseen yksityisen liittymän, jonka kulut maksat itse.

Kuka maksaa nettiliittymän?

Yrityksen nimiin voi myös laittaa kodin nettiliittymän, jos nettiliittymää käytetään pääasiassa työtarkoituksessa. Laajakaistaliittymälle ei ole määritelty erillistä verotusarvoa eli se on toisin sanoen verovapaa etu, josta ei joudu maksamaan ollenkaan veroa. Tämä huomattavasti kattavampi etu kuin puhelinliittymä etu.

Internet-yhteyksien kohdalla kannattaa kuitenkin huomioida, että minkäänlaiset viihdepalvelut, vaikka ne sisältäisivät nettiyhteyden, ei hyväksytä kuluksi miltään osin. Myöskään kuluksi ei voi laittaa nettiliittymää, joka maksetaan taloyhtiölle vastikkeen muodossa.

Mistä hankkia yritysliittymä?

Matkapuhelinoperaattorien yrityspuolelta saat kätevästi hankittua yritysliittymän ja tarvittaessa myös puhelimen. Kannattaa huomioida, että puhelinliittymissä ilmoitettu hinta ei useimmiten sisällä arvonlisäveroa ja ovat siksi halvempia. Yritysliittymien etuna on, että voit tilata erilaisia palveluita käyttöösi, kuten puhelinvaihdepalvelun, faxin tai vastaajapalvelut. Tarjonta vaihtelee operaattorista riippuen, joten näihin kannattaa tutustua etukäteen. Yritysliittymiä tarjoavat kaikki Suomessa toimivat operaattorit: Elisa, Telia, DNA ja Moi Mobiili.