Kun perustin oman yritykseni v. 2000, perustin sen siksi, että voisin yhdistää yrityksessäni kaiken osaamiseni: taiteen (muotokuvamaalaamisen), valokuvaamisen, graafisen suunnittelun, kirjoittamisen/ tiedottamisen, nettisivujen tekemisen, videokuvauksen, kirjojen kustantamisen ym.

Lisäksi perustin yrityksen myös sen takia, koska en löytänyt vakituista työtä työmarkkinoilta, mutta keikkatöihin minut olisi kyllä haluttu, jos minulla vain olisi ollut yritys. 

Heti, kun perustin yritykseni alkoi töitä ja tilauksia tulla. Muistan, kun tulin juuri verottajan luota tekemästä sinne jonkun aloittavan yrittäjä ilmoituksen, puhelimeni soi verotoimiston pihalla ja sain kaksi muotokuvamaalaustilausta. Yritystoimintani alkoi siis lupaavasti ja ilahduttavasti.

Mutta kun olen ollut yrittäjävuosieni aikana erilaisilla yrittäjäkursseilla, minulle on usein sanottu, että minun kannattaisi keskittyä vain yhteen alaani, erikoistua. Että spesialistiksi ja todelliseksi alansa erityisosaajaksi ei kukaan voi tulla monella alalla, vaan silloin jää keskinkertaiseksi "jokapaikan höyläksi", joka ei ole millään alalla hyvä.

Mielestäni kyse on kuitenkin siitä, että keskittyy vain yhteen työhön kerrallaan. Vain siihen työhön, jota tekee, eikä hypi monien, erilaisten hommien välillä samanaikaisesti. Kun maalaan muotokuvia, teen vain sitä työtä. Kun teen valokuvauskeikkoja, keskityn sen moninaisiin vaiheisiin, kunnes luovutan valmiit kuvat asiakkaalle, jonka jälkeen on aika siirtyä uusiin töihin. 

Etenkin tällaisena epiademia-aikana monipuolisuus on lahja. Kun yhdellä alallani ei ole töitä, saan töitä toiselta toimialaltani. 

Kun korona-kevät alkoi, minulla oli tekeillä muotokuvamaalauksia eräälle pankille, ja se pelasti minun talouteni tänä koronavuonna 2020. En tarvinnut korona-tukia ja olen ollut siitä äärettömän kiitollinen. Kun kyseiset muotokuvamaalaukset tulivat valmiiksi, alkoi tulla valokuvauskeikkoja. Sitten tein lehtijuttuja, kun tuli niiden vuoro.

Nyt korona-epidemian kakkosvaiheen aikana on tullut tehtyä myös asuntokuvauksia ja kaivoin "naftaliinista" esiin yhden osaamisalueeni, videokuvauksen ja -editoinnin, koska aikoinaan olen ollut töissä Hämeen Rykmentin videostudiossa, jossa video-oppini sain. Olen tehnyt asuntovalokuvauksen lisäksi myös kyseisistä asunnoista esittelyvideoita. Näin sain taas yhden "lisäleipäpuun" yritykselleni.

Tässä linkki yhteen tekemääni asuntovideoon: 

https://www.youtube.com/watch?v=cz_BjJLPRJM

 

Toivon, että onneni töitten suhteen jatkuu. Moniosaajalla on aina taskussaan "Plan B, C tai D."