Suomen kilpailukyky on kuulemma heikentynyt takavuosina. Työn tuottavuuskin valtio-oppineiden mukaan on heikompi kuin kilpailijamaissa.

Voihan tuostakin etsiä syitä yrityksen huonoon tulokseen mutta eipä taida noista tiedoista olla paljon apua kun tuottavuudelle pitää tehdä jotain pk-yrityksessä.

Tuottavuudesta puhuttaessa melko usein ajatellaan vain työn tuottavuutta. Kuitenkin yritys laittaa panostuksia moneen muuhunkin asiaan ja panokset ovat loppuviimeksi useinmiten selvää rahaa tai yrittäjän osaamista (joka sekin on monesti rahalla hankittua).

Tuottavuuden määritelmähän on tuotannollisessa yrityksessä tämä: Tuottavuus = tuotos/panos. Tuotos on yleensä helppo määritellä - siitähän asiakas maksaa. Panokset yrityksen sisällä on joskus vaikeampi hahmottaa. Asiaa on hyvä lähestyä jakamalla panokset kolmeen osaan joita tuotannollisen yrityksen toimintaan tarvitaan. Näitä kutsutaan monesti myös yrityksen resursseiksi.

Raha = käyttöpääoma

Rakkineet = koneet, laitteet toimitilat jne.

Raatajat = työntekijät 

Yrityksen panostukset näihin vaihtelevat paljon riippuen toiminnan sisällöstä. Käymällä läpi jokainen osa-alue ja tutkimalla ovatko resurssit tehokkaassa käytössä on helpompi päättää mihin tuottavuuden kehityksessä panostetaan. Samalla on hyvä pitää mielessä että kehitystoimet eivät saa aiheuttaa tuottavuuden heikentymistä jollain toisella osa-alueella.

Asiakkaiden  hankkimiseksi on tietysti tehtävä panostuksia. Asiakkaat määrävät myös hinnat markkinoilla. Kannattavuutta ei voi rajattomasti parantaa hintoja nostamalla joten hyvä tuottavuus parantaa aina tulosta alarivillä.

Jos painiskelette tuottavuuden kehittämisen ympärillä omassa yrityksessänne ja haluatte hahmottaa mihin aina rajalliset resurssit kannattaa panostaa, voin auttaa tehtävässä.

Ota yhteyttä niin kerron lisää menetelmästä.

Antti Jokitalo