Vuodenvaihde on kiireistä aikaa yrityksille ja joillakin ylimääräisen rahoituksen tarve saattaa tulla nopeasti. Vaarana vauhtisokeuden iskiessä on se, ettei lainaehtoja tulkita tarpeeksi tarkasti.

Kokosimmekin tähän artikkeliin muutaman vinkin, miten yrityslaina on mahdollista saada nopeasti, mutta mahdollisimman edullisesti.

Vinkit on koostettu yhteistyössä Creddon kanssa. Creddo on yrityksiä palveleva lainanvälittäjä, joka kilpailuttaa yrityksen lainantarpeen yli kymmenellä lainantarjoajalla. Creddo toimii tällä hetkellä Suomen lisäksi Ruotsissa ja Alankomaissa.

Halvin ei aina ole paras

Kun tarve on saada yrityslaina nopeasti, näennäisesti halvin lainatarjous ei aina ole paras. Aina kannattaa kiinnittää huomiota kokonaisuuteen. Creddon yrityslaina -sivulla listattujen vinkkien mukaan ensimmäinen tehtävä onkin tarttua tuumasta toimeen ja aloittaa lainantarjoajien kilpailutus.

Tämä onnistuu helposti Creddon palvelussa.

Tarkista kulurakenne

Kun olet saanut tarjoukset lainantarjoajilta, tarkista mistä kulut koostuvat. Koska yrityslainapuolella lainasopimus on kahden yrityksen välinen, ei laki anna kulurakenteelle mitään raameja.

Kulut voivat koostua esimerkiksi

  • avausmaksusta
  • kuukausittaisesta tilinhoitopalkkiosta
  • nimellisesti kuukausi- tai vuosikorosta.

Joillakin lainantarjoajilla kulut koostuvat ainoastaan avausmaksusta. Tällaisissa tapauksissa on tärkeää huomioida, että vaikka laina maksettaisiin ennenaikaisesti takaisin, lainan kulut ovat silti samat.

Jos siis pystytkin maksamaan lainan suunniteltua nopeammin takaisin, avausmaksullinen laina ei välttämättä ole edullisin vaihtoehto.

Esimerkkinä 10000 euron laina

Yritys tarvitsee 10000 euron lainan ja suunniteltu laina-aika on vuosi.

Tarjous A: Kulut koostuvat 1200 euron avausmaksusta, eli vuoden laina-ajalla lainan kokonaiskulut ovat 1200 euroa ja todellinen vuosikorko on 23,70 %.

Tarjous B: Kulut koostuvat 25 % nimelliskorosta, jolloin vuoden laina-ajalla kulut ovat 1405 euroa ja todellinen vuosikorko on 28,07 %.

Jos lainaa ei makseta ennenaikaisesti takaisin, tarjous A on edullisempi.

Jos rahatilanne muuttuu positiivisemmaksi sopimuksen allekirjoituksen jälkeen ja laina onkin mahdollista maksaa takaisin 6 kuukaudessa, asetelma muuttuu:

Tarjous A: Kulut koostuvat 1200 euron avausmaksusta, eli puolen vuoden laina-ajalla lainan kokonaiskulut ovat 1200 euroa ja todellinen vuosikorko on 48,28 %.

Tarjous B: Kulut koostuvat 25 % nimelliskorosta, jolloin puolen vuoden laina-ajalla kulut ovat 742 euroa ja todellinen vuosikorko on edelleen 28,07 %.

Tarjous B on tällöin huomattavasti edullisempi.

Hyödynnä lainalaskuria vertailussa

Vaikka esimerkiksi Creddon kilpailutus mahdollistaa eri kulurakenteiden vertailun, kannattaa avuksi ottaa myös lainalaskuri. Sen avulla lainatarjouksista poikkeavien takaisinmaksuaikojen vertailu on helpompaa.

Jos lainatarjousten vertailussa on lisäksi tarvetta ulkopuoliselle avulle, niin Creddon asiakaspalvelu auttaa mielellään joko Chatin välityksellä tai sähköpostitse.

Älä maksa lyhennyksiä myöhässä

Jos lainanmaksujen eräpäivät umpeutuvat, yritys saattaa joutua maksamaan kalliita viivästymismaksuja sekä turhia korkoja.

Lainanlyhennys kannattaa määrittää maksettavaksi suoraveloituksella yrityksesi pankkitililtä. Tällöin eräpäiviä ei ole tarvetta muistaa ulkoa.

Jos huomaat lainanlyhennysaikataulun olevan liian tiukka, neuvottele ennemmin maksuaikataulu uusiksi. Lainantarjoajat ovat usein joustavia ehdoissa, jos yritys on suoriutunut aikaisemmista lyhennyksistä moitteetta.

Myös yrityslainan voi aina kilpailuttaa uudelleen

Jos lyhennyksistä on hankala neuvotella nykyisen lainantarjoajan kanssa, on järkevää kilpailuttaa laina uudelleen. Tällöin apuna on jälleen kilpailutuspalvelu, joka auttaa löytämään tarpeisiin sopivan yrityslainan.