Monelle yrittäjälle tulee jossain vaiheessa vastaan tilanne, kun omat rahoitusratkaisut eivät riitä kattamaan investointeihin vaadittavaa pääomaa. Tällöin yrityslaina on yksi vaihtoehdoista.

Yritykselle lainaa tarjoavat muun muassa perinteiset pankit, Finnvera sekä yksityiset rahoitusalan yritykset ja sijoittajat, joilta yrityslaina on mahdollista saada jopa ilman vakuuksia.

Miten lainantarjoajat poikkeavat toisistaan?

Edullisin yrityslaina on pankilla, mutta ilman reaalivakuuksia pankista on mahdotonta lainaa saada. Lisäksi hakemusprosessi voi olla erittäin hankala ja ennen kaikkea pitkäkestoinen. Mutta mitä jos rahoituksella on kiire? Vaikkakin digiloikka onkin nopeuttanut prosesseja, perinteinen pankki on edelleen hidas rahoitusratkaisu. Myös vakuuksien tulee olla selkeästi mitattavissa.

Finnveralta voi saada lainan ilman reaalivakuuksia, jos käyttötarkoitus on tarpeeksi yksityiskohtaisesti selvitetty. Finnvera kuitenkin vaatii aina omarahoitusosuuden. Lisäksi haasteena Finnveran ratkaisussa on kankea hakemusprosessi, mutta hinnoiltaan Finnvera on yksityisiä luottolaitoksia pääsääntöisesti edullisempi vaihtoehto.

Hyvänä puolena Finnveralla on rahoitusratkaisut erilaisiin tarpeisiin. Lainatuotteikseen Finnvera luettelee muun muassa seuraavat:

 • Finnvera-laina (vähintään 30 000 €)
 • Yrittäjälaina (henkilökohtainen laina yrittäjälle)
 • Kansainvälistymislaina (ulkomailla tapahtuvan liiketoiminnan rahoittamiseen)
 • Siltarahoitus (pääoma esimerkiksi avustuksen tueksi)
 • Joukkovelkakirjarahoitus (suuriin rahoitustarpeisiin)
 • Kasvulaina
 • Vientisaatavaluotto.

Jos rahoitus on tarvetta saada nopeasti käyttöön, yksityinen rahoitusalan yritys on nopein vaihtoehto. Hakemusprosessi on nopea ja se tapahtuu pääsääntöisesti kokonaan netissä. Lisäksi suuria selvityksiä rahoituksen käyttökohteesta ei vaadita, varsinkaan pienemmillä lainasummilla. Koska vakuuksia ei tarvita ja usein riittää yrittäjän henkilökohtainen takaus, voidaan vakuudetonta yrityslainaa käyttää esimerkiksi edullisemman pankkilainan vakuutena.

Heikkoutena vakuudettomissa yrityslainoissa on hinta; korot saattavat olla moninkertaiset pankkilainaan verrattuna. Tämä johtuu luotottajan suuremmasta riskistä.

Vakuudettoman yrityslainan voi kilpailuttaa

Vakuudettomien lainojen suuren hintahaitarin takia yrittäjille on luotu avuksi kilpailutuspalvelu. Haenyt.fi palvelussa kaiken kokoiset yritykset voivat kilpailuttaa rahoitustarpeensa. Kilpailutus ei maksa mitään eikä velvoita ottamaan lainaa. Keskitetty kilpailutus säästää yrittäjän aikaa ja rahaa.

Paljon vakuudettoman yrityslainan korko on?

Yrityslainan vuosikorko on aina yksilöllinen, mutta pääsääntöisesti yrityslainan vuosikorko on 10 - 30 % välillä. Rahoitustarjoukseen vaikuttavat muun muassa

 • Lainan käyttötarkoitus
 • Rahoituslaskelmien realistisuus
 • Edellisten vuosien mahdolliset tilinpäätökset
 • Uusien yritysten liiketoimintasuunnitelma
 • Yrityksen luottoluokitus.

Mistä rahoitus kannattaa hankkia?

Jos rahoituksella ei ole kiire ja lainalle pystyy tarjoamaan reaalivakuudet, on pankkilaina ehdottomasti edullisin vaihtoehto. Pankit eivät kuitenkaan aina ole kovinkaan suopeita yrityslainoja kohtaan, jolloin vakuudeton yrityslaina saattaa olla tehokkain vaihtoehto.

Tärkeintä on laskea, miten kannattava investointi on. Jos nopeus ja joustavuus on valttia, kannattaa tästä hieman maksaa.