MailChimp tarjoaa korkealaatuisen sähköpostipalvelun, josta ei tarvitse maksaa mitään ennen kuin sinulla on yli 2000 tilaajaa. MailChimp on omien sanojensa mukaan ”ikuisesti ilmainen”.

MailChimp on mielestämme täydellinen palvelu yrityksille, jotka haluavat pitää yhteyttä asiakkaihinsa kerran tai kahdesti kuukaudessa. Tässä artikkelissa opit käyttöönottamaan MailChimpin ilmaiseksi.

 

Mailchimppia varten tarvitset:

  • Verkkokaupan/verkkosivun tai blogin
  • Sähköpostiosoitteen

 

1. Rekisteröidy MailChimpiin

 

Askel 1:  MailChimp.com

Suuntaa osoitteeseen MailChimp.com ja klikkaa Sign Up Free.

 

Askel 2: Luo tili

Syötä sähköpostiosoitteesi ja valitse käyttäjänimi sekä salasana.

Kun klikkaat Create My Account, hyväksyt MailChimpin ehdot. Tärkein asia, joka tulee ottaa huomioon, on se, että MailChimp voi lukea ja tarkastaa sähköpostiviestisi. Et myöskään saa lähettää roskapostia. (Mitä roskapostilla tarkoitetaan?)

 

Askel 3: Tervetuloa

Kun olet rekisteröitynyt, saat MailChimpilta sähköpostia.

Klikkaa punaista painiketta, niin saat tilisi käyttöön! Sinua pyydetään syöttämään reCAPTCHA-koodi, jolla todistat olevasi ihminen etkä roskapostittaja.

 

Askel 4: Täytä tietosi

Mene nyt kirjautumissivulle ja syötä käyttäjänimesi ja salasanasi.

Sinua pyydetään syöttämään nimesi ja osoitteesi. Ne täytyy syöttää ennen kuin voit jatkaa eteenpäin.

Sinulta kysytään myös verkkosivusi osoitetta ja toimialaa. MailChimp vierailee verkkosivullasi ja luo sen perusteella automaattisesti värimaailman uutiskirjettäsi varten. Toimialan syöttäminen auttaa sinua näkemään, kuinka uutiskirjeesi vertautuu muihin oman alan yrityksiin.

Kun olet valmis, klikkaa Save And Get Started.

 

Askel 5: Opi ymmärtämään käsitteitä

Seuraavaksi MailChimp tutustuttaa sinut olennaisiin käsitteisiin. Lyhyesti sanottuna:

  • Lomake (form) on se sivuston osa, jota kävijät käyttävät postituslistallesi liittymiseen. Jos olet joskus liittynyt uutiskirjeen postituslistalle syöttämällä nimesi ja sähköpostiosoitteesi, olet käyttänyt lomaketta.
  • Lista (list) sisältää ryhmän ihmisiä, jotka ovat täyttäneet lomakkeen vastaanottaakseen sähköpostejasi. Sinulla voi olla useita listoja.
  • Mallit (templates) ovat sähköpostiesi ulkoasuja. Kun olet kerran luonut mallin, voit käyttää sitä niin useissa sähköposteissa kuin haluat.
  • Joka kerta kun lähetät sähköpostia postituslistallasi oleville henkilöille, sitä kutsutaan kampanjaksi (campaign).

 

2. Hanki tilaajia

 

Askel 1: Luo lista

Ennen kuin voit luoda lomakkeen verkkosivuillesi, sinun täytyy ensin luoda lista.

Valitse MailChimpin valikosta Create a List.

Sinulta kysytään useita tietoja listaa varten.

  • List Name (listan nimi) on nimi, jota käytät MailChimpissa kun päätät, kenelle lähetät sähköpostia. Jos keräät vain yhtä listaa sähköpostiosoitteista, nimellä ei ole väliä. ”Asiakasuutiskirje” voisi olla hyvä valinta nimeksi.
  • Default From Name (lähettäjän oletusnimi) on nimi, joka näkyy vastaanottajan sähköpostissa lähettäjänä.
  • Default Reply-To Email (oletusvastausosoite) on osoite, johon sähköposti lähetetään, jos joku vastaa lähettämääsi viestiin.
  • Remind People How They Got On Your List (muistuta vastaanottajia tilauksesta). Tämä teksti näytetään jokaisen lähettämäsi sähköpostin lopussa. Esimerkiksi: “Vastaanotat tämän sähköpostin, koska olet tilannut uutiskirjeemme.”

Tarkista näiden tietojen syöttämisen jälkeen, että yrityksesi osoite on oikea.

Kohdasta Notifications (ilmoitukset), voit valita vastaanottavasi ilmoituksen aina kun joku tilaa uutiskirjeesi.

Päätä lopuksi, annatko tilaajille mahdollisuuden valita HTML- tai Plain Text (tekstimuotoisen) –sähköpostien välillä. Kehotan olemaan valitsematta tätä vaihtoehtoa, koska se voi sekoittaa potentiaalisia tilaajia. Jos asiakas ei tiedä, mitä on tilaamassa, hän voi jättää uutiskirjeen tilaamisen väliin.

Kun olet valmis, klikkaa Save.

 

Askel 2: Luo rekisteröitymislomake

Mene takaisin MailChimpin valikkoon ja klikkaa Lists – se on kolmas vaihtoehto ylävalikossa.

Seuraavaksi klikkaa Design Signup Forms – se on vihreä painike oikealla.

Koska sinulla on vain yksi lista, MailChimp olettaa, että lomake, jota olet luomassa, on sitä listaa varten.

Rekisteröitymislomakkeen luomisessa on kaksi vaihetta.

Build It –vaiheessa valitset, mitä komponentteja haluat sisällyttää lomakkeeseen, esimerkiksi sähköpostiosoitteen, etunimen, puhelinnumeron, osoitteen ja postinumeron. Voit vetää haluamasi komponentit lomakkeelle.

Vinkki: Mitä vähemmän keräät tietoja, sitä useammat ihmiset rekisteröityvät postituslistallesi. Ellei sinulla ole hyvää syytä monien tietojen kysymiselle, suosittelen, että kysyt vain sähköpostiosoitetta ja etunimeä.

Design It –vaiheessa voit valita värit lomakkelle. Varmista, että taustaväri sopii hyvin verkkosivujesi/verkkokauppasi värimaailmaan.

 

Askel 3: Jaa rekisteröitymislomake

Kun olet suunnitellut lomakkeen, olet valmis jakamaan sen. Mene MailChimpin "Create Forms" –sivulle ja klikkaa Share It -välilehteä.

Näet oikealla Subscribe Form -osoitteen. Voit jakaa osoitteen sosiaalisen median tileilläsi. Jokainen, joka klikkaa linkkiä, päätyy rekisteröitymislomakkeellesi.

Vasemmalla puolella näet Create Form HTML -vaihtoehdon. Sen avulla voit luoda rekisteröitymislomakkeen verkkosivujesi sivupalkkiin. Klikkaa harmaata painiketta Create HTML Code For a Small Subscribe Form.

Seuraavalla sivulla voit valita lomakkeen ulkoasun (Super Slim, Classic or Naked).

Klikkaa Options –painiketta muuttaaksesi lomakkeen otsikkoa. Oletusotsikko on "Subscribe to our mailing list".

Kun olet valmis, klikkaa Create Embed Code. Voit kopioida ja liittää tämän koodin blogisi sivupalkin widgettiin.

Nyt kuka tahansa, joka vierailee verkkosivuilla/verkkokaupassasi, voi tilata uutiskirjeesi. Kun olet saanut muutaman tilaajan, voit lähettää ensimmäisen sähköpostisi.

 

3. Lähetä ensimmäinen sähköposti

 

Askel 1: Luo kampanja

Valitse MailChimpin valikosta Campaigns –sivu – se on toinen vaihtoehto ylävalikossa.

Klikkaa sitten punaista Create Campaign -painiketta. Valitse "Regular Ol' Campaign".

Seuraavalla sivulla sinua pyydetään valitsemaan, mille postituslistalle haluat lähettää kampanjan. Valitse lista ja klikkaa Next Step.

 

Askel 2: Nimeä kampanja

Anna kampanjallesi nimi. Jos lähetät kuukausittaisen uutiskirjeen, voit kutsua sitä vaikka nimellä ”Kesäkuun 2014 uutiskirje”. Tilaajasi eivät näe kampanjan nimeä.

Sinulta kysytään myös sähköpostin aihetta. Tämän tilaajasi näkevät viestin vastaanottaessaan. Luo aihe, joka saa heidät lukemaan sähköpostin.

Jätä kaikki muut vaihtoehdot valituksi.

Klikkaa Next Step.

 

Askel 3: Valitse malli

Sinulle annetaan useita vaihtoehtoja sähköpostimallin luomiseksi. Voit halutessasi luoda omasi käyttämällä vedä ja pudota –editoria.

Tätä ohjetta varten valitsemme perusmallin.

 

Askel 4: Kirjoita uutiskirje

MailChimpin editori on helppokäyttöinen. Muokataksesi jotakin kohtaa sinun tarvitsee vain kaksoisklikata sitä.

Sen jälkeen kun olet kirjoittanut uutiskirjeen, sinulle annetaan mahdollisuus muokata Plain Text (pelkkä teksti) –versiota. Jos annat tilaajillesi vaihtoehdon tilata tekstiversion, varmista että kaikki on kunnossa ja klikkaa seuraavaan vaiheeseen.

 

Askel 5: Lähetä!

 

Jos haluat nähdä, kuinka kampanja edistyy, mene Reports-sivulle MailChimpin valikosta.

 

Ps. Me Lamialla toteutamme myös Mailchimp-integraatioita suoraan eri järjestelmiin kuten Magento-verkkokauppoihin ja Wordpress-verkkosivuihin. Jos kiinnostuit niin ota yhteyttä ja jutellaan lisää!