Jokainen lainaa tai luottoa etsivä haluaisi löytää lainaa mahdollisimman pienellä korolla. Kuitenkin samaan aikaan pankit ja rahoituslaitokset haluavat ansaita rahaa, ja yleensä tuotot haalitaan nimenomaan koroista. Toki lainoihin sisältyy usein myös monia muita kuluja, kuten tilinhoidosta aiheutuvia maksuja sekä mahdollisia nostokuluja kunkin lainaerän nostamisesta pankkitilille. Tässä artikkelissa kerromme, millä keinoilla voit löytää etsimäsi lainan mahdollisimman pienellä korolla.

Mistä lainoja ja luottoja saa?

Digitalisaatio on mullistanut rahoitusmarkkinoita siten, että ennen vain kivijalkapankeista haettuja, useiden kymmenien tuhansien eurojen lainoja voi hakea nyt myös netistä. Viimeisen vuosikymmenen aikana on syntynyt kymmeniä, jopa satoja, yksinomaan netissä toimivia rahoituspalveluja. Lähes kaikki suurimmista, perinteisistä pankeista ovat siirtäneet osan palveluistaan kokonaan tai osittain verkkoympäristöön.

Ihmiset ovat tottuneita netin käyttäjiä ja tietävät, että netissä liikkuu monenlaisia toimijoita. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että löytää mahdollisimman luotettavat toimijat. Kukaan ei halua omien henkilötietojensa tai lainahakemustensa vuotamista julkisuuteen, joten lainaa etsittäessä on suotavaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että käytettävä toimija käyttää vain luotettavia tunnistusmenetelmiä.

Kuka vippejä, luottoja ja lainoja voi hakea?

Eri pankkien ja rahoituspalveluiden asettamat hakukriteerit vaihtelevat, mutta on tiettyjä yleisiä kriteereitä, joita lähes kaikki toimijat noudattavat. Lain asettama lähtökohta on, että lainoja myönnetään vain täysi-ikäisille eli 18 vuotta täyttäneille henkilöille. Pelkkä täysi-ikäisyys ei vielä riitä, sillä hakijoilta edellytetään myös moitteetonta luottohistoriaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hakijalla ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä.

Hakijan ikään liittyvät kriteerit vaihtelevat tyypillisesti haettavan lainan määrän mukaan. Nuorimmille hakijoille myönnetään yleensä kohtuullisen pieniä lainoja, esimerkiksi alle tuhannen euron kertaluottoja. Tämä on perusteltua, sillä juuri täysi-ikäistyneille hakijoille ei ole ehtinyt kertyä positiivista luottohistoriaa samalla tavalla kuin vanhemmille hakijoille. Yleensä myös nuorempien hakijoiden taloudellinen tilanne on epävakaampi kuin vanhemmilla hakijoilla. Suuria, useiden kymmenien tuhansien eurojen luottoja myönnetään yleensä vähintään 23 vuotta täyttäneille hakijoille, joilla on riittävän suuret säännölliset tulot. Vaikka monet palvelut edellyttävät hakijoilta säännöllisiä tuloja, ei tulojen tarvitse aina olla valtavan suuret. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myös osa-aikatyötä tekevä tai esimerkiksi eläkettä saava voi tietyissä tapauksissa hakea ja saada lainaa.

Kuinka paljon lainaa voi saada?

Vippien, lainojen ja luottojen määrät vaihtelevat paljon, joten jokainen voi löytää omia tarpeitaan vastaavan lainatuotteen. Yleensä pienten luottojen korko on verrattain suuri, kun taas suuremmissa lainoissa prosentuaalinen korko on maltillisempi. Suurempien lainojen maksuaika on kuitenkin yleensä vuosia, joten pienelläkin korkoprosentilla maksettavaa saattaa kertyä yllättävän paljon. Lainasummat vaihtelevat 100 eurosta 60 000 euroon, ja laina-aika voi olla pisimmillään jopa 15 vuotta. Nimellisen vuosikoron sijaan huomio kannattaa kiinnittää todelliseen vuosikorkoon, sillä todellinen vuosikorko sisältää nimellisen koron lisäksi myös muut luotosta aiheutuvat kustannukset. Vertailemalla todellisia vuosikorkoja saat siis realistisen kuvan lainan kustannuksista.

Netin rahoitusmarkkinat ovat valtavat, joten lainaa etsivän suurin haaste yleensä onkin sopivan lainan löytäminen. Lainan etsinnässä voi säästää aikaa käyttämällä valmiita vertailu- ja kilpailutussivustoja. Me tarjoamme asiakkaidemme käyttöön Lainoittaja.fi -kilpailutuspalvelun, jossa saat yhdellä hakemuksella lukuisia tarjouksia luotettavilta pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Samalla hakemuksella saat vähintään 25 lainatarjousta. Kätevää, eikö totta? Saat palvelumme kautta lainahakemuksia, jos sinulla ei ole luottohäiriömerkintöjä ja jos säännölliset kuukausitulosi ovat vähintään 1200 euroa kuukaudessa. Haettavat lainasummat korkeintaan 60 000 euroa ja laina-aika enintään 15 vuotta. Tee hakemus vaikka heti ja löydä itsellesi sopivin, edullisimman koron laina.