Jokainen meistä on törmännyt työelämässään konferensseissa ja kokouksissa useisiin huonoihin PowerPoint-esityksiin. Tässä muutamia vinkkejä siihen, miten luot esiintymisesi tueksi paremman materiaalin, olipa kyseessä Prezi, Google Slides, Keynote tai Powerpoint.

1. Keep it simple

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että esiintyjä on esityksen päätähti. Esitysmateriaali vain tukee puhetta. Kuulija tulee kuuntelemaan ja katsomaan esiintyjää, ei esitysmateriaalia. Teksiä ja graafeja täynnä olevat diat vievät esiintyjältä huomion.

2. Tekstiä ja listauksia vain vähän

Pidä tekstin määrä aina vähäisenä. Paras dia saattaa olla se, missä tekstiä ei ole lainkaan, vaan diassa oleva kuva vain tukee esiintyjän puhetta. Suuremmat tekstimäärät kannattaa jakaa useammalle dialle. Muista kolmen sekunnin sääntö. Jos dian tekstin lukeminen kestää yli kolme sekuntia, on siinä liikaa tekstiä. Suuremmat tekstimassat voi jakaa vaikka esityksen jälkeen tiivistelmänä yleisölle.

3. Animaatioita ja liikettä hillitysti

Sivusiirtymät ja objektien animoinnit ovat kivoja kikkoja, mutta rajoita niiden käyttöä. Valitse hillittyjä siirtymiä ja animaatioita, ellet erityisesti halua korostaa jotain asiaa. Ole johdonmukainen erilaisten animaatioiden ja siirtymien valinnassa. 2–3 erilaista riittää.

4. Hyvät kuvat

Valitse esitykseesi vain hyvälaatuisia kuvia. Ilmaiset kuvapankkikuvat, omat valokuva-arkistot tai ammattilaisen ottamat valokuvat ovat parhaita resursseja. Älä varasta kuvia internetistä ja vältä esitysohjelmien omia clip art -kuvia, joita on käytetty mukahauskoissa esityksissä aina 90-luvulta lähtien. Muista, että alun perin pienikokoinen kuva on myös sitä. Älä skaalaa kuvaa suuremmaksi kuin n. 10-20%.

5. Oma teema

Kaikilla esityksillä on hyvä olla oma teemansa. Vältä kuitenkin esim. PowerPointin omia teemoja, sillä niitä käyttävät kaikki muutkin. Tee uniikkia, esitykseen sopivaa jälkeä.

6. Kaaviot riittävällä tarkkuudella

Mieti tarkkaan, millä tarkkuudella tietoa näytät. Selkeät otannat graafeista on parempi vaihtoehto, kuin kymmeniä pylväitä sisältävä diagrammi.

7. Värioppi hallintaan

Tekstin ja taustan välinen kontrasti on tärkeä seikka huomioida. Vastavärit, kuten punainen ja vihreä, toimivat todella huonosti keskenään. Käytä internetissä olevia värityökaluja sopivan värimaailman löytämiseksi, jos värien valinta tuntuu muutoin hankalalta.

8. Pari fonttia riittää

Valitse pari fonttia ja pitäydy niissä. Voit käyttää samojen fonttien eri leikkauksia (lihavointi, kursivointi jne.) ja värejä korostaaksesi asioita.

Huomaathan, että yrityksellesi on saatettu suunnitella ns. graafinen ohjeisto, mistä löydät yrityksessä käytössä olevat fontit, värit ja muut elementit. Hyödynnä ihmeessä niitä, niin olet johdonmukainen kaikessa yrityksesi materiaaleissa. Helpoin tapa tehostaa esitystä on tilata esitysmateriaalit ammattilaiselta. Mainostoimisto Knok on tuottanut vuosien saatossa useille yrityksille PowerPoint- ja Keynote-pohjia ja kokonaisia esityksiä. Tutustu palveluihimme sivuillamme ja ole yhteydessä.