Kannattaako rekrytointi ulkoistaa?

Osaavan työvoiman palkkaaminen yritykselle ei ole koskaan ollut näin helppoa. Vaikka tällä hetkellä on useita sähköisiä ja sosiaalisen median vaihtoehtoja, mitä kautta henkilö voi hakea mihin tahansa tehtävään verkossa, jotkut yritykset valitsevat kuitenkin aivan toisenlaisen lähestymistavan hakiessaan osaajia organisaatioonsa. Nämä yritykset luottavat suhteisiinsa luotettaviin toimialan tunteviin rekrytointikonsultteihin saadakseen aikaan mahdollisimman onnistuneita valintoja yrityksen tärkeisiin rooleihin. Virhevalintoja ei ole varaa tehdä ja oma ajankäyttö halutaan kohdistaa oikein rekrytoinnin aikana. Näin myös kustannus-hyöty pysyy hyvänä yhteistyössä.

Ulkoisen rekrytointikonsultin käytön edut

Toimialasta riippuen kilpailu osaavasta työvoimasta on todella kovaa, joten rekrytoinnin ulkoistaminen rekrytoinnin ammattilaiselle tarjoaa monia etuja.

Tehokkuuden lisääminen:

Huomattava hyöty rekrytointikonsultin käytöstä on etsinnän tehokkuus. He auttavat yritystäsi suorittamaan hyvin organisoidun ehdokashaun suorittamalla seuraavat tehtävät:

- Ulkoisen rekrytointikonsultin palkkaamisen ensisijaisena tavoitteena on täyttää avoimet työpaikat, ja tehokkaat alan ammattilaiset tekevät juuri sen - he ottavat vastuun tavoiteltavien lahjakkuuksien etsimisestä ja houkuttelusta ja käyttävät oppimiaan tehokkaita menetelmiä etsiessään sopivimmat ehdokkaat avoimiin työpaikkoihin.

 

- Rekrytointikonsultit kokoavat ja arvioivat kaikki työhakemukset tai työhön sopivat henkilöt huolella ja tapaavat sekä testaavat sopivimmat ehdokkaat. Sen jälkeen voit valita sopivimmat ehdokkaat tapaamisen ja näin säästät erittäin paljon aikaa.

Rekrytointikonsulteilla on tyypillisesti olemassa hyvä toimialan tuntemus ja lisäksi laaja mahdollisten osaajien verkosto, josta he etsivät yrityksen tarpeiden mukaisen osaajien joukon.

Henkilöstöhallinnon ajansäästö palkkaamisprosessissa: HR osastolle on varsin aikaa vievää työtä mainostaa yrityksesi avoimia työpaikkoja ja saada heidät sitten hakuprosessin aikana tutkimaan huolella satoja tai jopa tuhansia mahdollisten ehdokkaiden hakemuksia. Tämä asettaa HR-osastolle paljon ylimääräistä työtaakkaa ja vaikuttaa heidän säännölliseen toimintaansa. Ulkoisen rekrytointikonsultin palkkaaminen vapauttaa henkilöstösi palkkaamisprosessista monelta osin, kun he ottavat monet tehtävät vastuulleen ja sinä voit keskittyä oleelliseen. Jos olet pienyrityksen omistaja, sinulla ei ehkä ole ylellisyyttä edes nauttia omasta HR-tiimistäsi. Siinä tapauksessa sinun on itse osallistuttava ehdokkaiden seulontaan. Rekrytointikonsultin palkkaaminen vähentää merkittävästi hakuponnistelujasi ja antaa sinun keskittyä päivittäiseen toimintaan.

Rekrytointikustannusten pienentäminen: Kaikkien saamiesi työhakemusten lukeminen on erittäin raskasta työtä. Mutta mikä tärkeintä, se on myös erittäin pääomavaltaista, koska paljon arvokasta ja tuottavaa aikaa käytetään satojen ansioluetteloiden tutkimiseen vain muutaman valitsemiseksi. Tehokkaan rekrytointikonsultin palkkaaminen voi vähentää merkittävästi yrityksesi rekrytoinnin sisäisiä kustannuksia. Rekrytointikonsultit tekevät huolellisesti esivalinnan mahdollisista työntekijöistä ja esittelevät vain sopivimpien hakijoiden ansioluettelot sekä muut taustatiedot, joten säästät paljon tuottavaa aikaa ja siten rahaa.

Luotettavien työntekijöiden rekrytointi: Tehokas ja osaava rekrytointikonsultti käyttää taitojaan sekä vuosien rekrytointikokemustaan luotettavien työntekijöiden löytämiseksi. On aina viisasta tukeutua kokeneen rekrytointikonsultin arvostelukykyyn löytää oikeanlaisia työntekijöitä, jotka eivät vain sovi prosessiin, vaan ovat myös luotettavia ja yrityksen toiveiden mukaisia. Kokenut rekrytointikonsultti pystyy tunnistamaan ja hylkäämään epäsopivat työnhakijat, jonka ansiosta yritys välttyy suuria kustannuksia aiheuttavilta virherekrytoinneilta.

Passiivisten työnhakijoiden rekrytointi: Rekrytointikonsultin rooli on korvaamaton yrityksellesi myös siinä mielessä, että he yrittävät rekrytoida mukaan myös passiivisia työnhakijoita, joita yrityksen tekemällä ilmoitushaulla ei välttämättä tavoiteta lainkaan. Jokaisen yrityksen on vaikea, ellei mahdotonta, löytää tuottavia ja tehokkaita työntekijöitä, jotka ovat passiivisia työnhakijoita. Tärkein syy siihen, miksi on vaikea löytää tällaisia työntekijöitä itse, on se, että nämä ihmiset työskentelevät jo hyvässä työpaikassa ja eivät sinänsä virallisesti etsi parempia mahdollisuuksia. Rekrytointikonsultit käyttävät laajaa verkostoaan etsiessään myös tällaisia työntekijöitä ja käyttävät hyvää myyntiosaamistaan tehdessään tarjouksia uusista mielenkiintoisista haasteista yrityksesi puolesta.

Luottamuksellisuuden ylläpitäminen: Luottamuksellisuus on yksi suurimmista etuuksista rekrytointikonsultin palkkaamiseen. Joissakin tilanteissa työpaikkojen avaamista ei voida julkistaa - voi olla, että etsit henkilöitä korvaamaan nykyisiä työntekijöitä, mutta et pysty avoimesti mainostamaan, koska se voi aiheuttaa isoja käytännön ongelmia. Rekrytointikonsultit auttavat sinua etsimään tehokkaan korvaavan osaajan organisaatioosi huomaamattomasti ja vältyt näin suuremmalta julkisuudelta asiassa.

 

Etsi oikea yritys sekä rekrytointikonsultti, opi tuntemaan hänet sekä hänen erikoisalansa, osaamisensa ja kokemuksensa

 

Vaikka yksi tärkeimmistä syistä, miksi kannattaa palkata rekrytointikonsultti, on välttää tuhlaamasta liikaa omaa arvokasta tuotantoaikaa sopivien ehdokkaiden löytämiseksi, huomiothan että on kuitenkin yksi tärkeä haku, jonka joudut tekemään joka tapauksessa itse, eli etsimään yrityksellesi täydellisen yhteistyökumppanin rekrytointiin. Oikeanlaisen yhteistyöyrityksen ja rekrytointikonsultin löytäminen on monimutkainen ja aikaa vievä tehtävä - loppujen lopuksi onnistuminen ja oikeiden henkilöiden löytyminen riippuu paljon hänen kyvyistään ja kokemuksestaan. On ehdottoman välttämätöntä palkata henkilö, johon voit luottaa ja olla täysin vakuuttunut siitä, että hänen ammattitaitonsa ja kokemuksensa tuovat yrityksellesi odottamasi hyödyt.

 

Ari Rönkä 
Johtava konsultti

Nordic Progress Oy