Mietityttävätkö veroasiat?

Me Shark Account Oy:llä tarjoamme peruspalveluiden lisäksi myös monipuoliset taloushallinnon erityiskysymysten ratkaisut ja konsultoinnin.  

Lisää meistä: sharkaccount.fi

Seuraa myös täällä blogikirjoitteluamme ajankohtaisista aiheista.

 

Hyödynnä matkakorvaukset.

Kun maksat osakeyhtiöstä matkakorvauksia (kilometrikorvauksia ja/tai päivärahoja), kulut ovat yritykselle vähennyskelpoisia kuluja tuloverotuksessa. Kulut laskevat yrityksen verotettavaa tulosta.

Omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi matkakorvaukset ovat verotonta tuloa.

Matkakorvaukset yrityksestäsi laskuttamalla voit nostaa yrityksestäsi hieman enemmän rahaa käyttöön ilman että se lisää verotaakkaasi.

Ehdot kilometrikorvausten ja päivärahojen nostamiselle.

Kyseessä pitää olla Verohallinnon määritelmän mukainen työmatka.

Verohallinto määrittelee työmatkan tilapäiseksi matkaksi, matka tehdään erityiselle työntekemispaikalle työtehtävien vuoksi. Erityinen työntekemispaikka tarkoittaa paikkaa, jossa työskentely on tilapäistä. Esimerkiksi ajot kotoa asiakkaan luokse ja takaisin, luokitellaan  työmatkaksi.

Oman kodin ja varsinaisen työpaikan välillä ajettuja matkoja ei luokitella kilometrikorvauksiin oikeuttaviksi työmatkoiksi.

Nämä matkakulut voit vähentää henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi edullisimman mahdollisen matkustustavan mukaan – omavastuu on 750 euroa vuonna 2021.

Matka pitää tehdä muulla kuin yrityksen autolla.

Lähes aina tämä tarkoittaa sitä, että ajat matkan omissa nimissäsi olevalla henkilöautolla. Tarvittaessa saat kuitenkin kilometrikorvaukset esimerkiksi lainatulla autolla ajetuista työmatkoista. Olennaista on, että kyseessä ei ole yrityksesi nimiin kirjattu ajokki.

Jos auto on yrityksesi, et voi maksaa työajoista itsellesi 44 sentin kilometrikorvauksia. Sen sijaan autosta aiheutuneet kustannukset ovat osakeyhtiöllesi vähennyskelpoisia kuluja. Jos käytät oy:n nimissä olevaa autoa henkilökohtaisiin menoihisi, sinulle muodostuu autoetu, josta maksat ennakonpidätystä ja sivukuluja samoin kuin palkasta.

Miten yrityksestä käytännössä maksetaan matkakorvaukset?

Sinun tulee tehdä matkalasku, jolla saat verottomat kilometrikorvaukset ja päivärahat maksuun itsellesi. Matkalasku voi olla paperisessa tai sähköisessä muodossa oleva dokumentti, josta käyvät ilmi seuraavat asiat:

Mistä matkustit ja minne, Mikä oli matkasi tarkoitus, Milloin matkasi alkoi ja loppui, Mikä oli matkan pituus, Millä kulkuneuvolla matkan teit? (Esim. autosi rekisterinumero)

Kilometrikorvausten saamista varten sinun ei tarvitse pitää erillistä ajopäiväkirjaa. Matkalaskuille joudut selventämään tarkat työmatkoja koskevat kilometrit.

Lisäksi matkalaskulle voi lisätä matkalta mahdollisesti kertyneet kulukuitit esim. parkkimaksuista tai majoituskuluista. Sitten vain toimitat matkalaskun ohjelmistoosi ja sitä kautta maksatukseen.

Usein matkakorvaukset tilitetään palkanmaksun yhteydessä. Samalla palkanlaskija ilmoittaa tiedot tulorekisteriin. Maksetut matkakorvaukset on ilmoitettava tulorekisteriin maksupäivää seuraavien viiden vuorokauden aikana .

Päivärahaan vaikuttavat matkan kesto ja kohde.

6-10 tunnin työmatkalta saat 20 euron puolipäivärahan. Tätä pidemmäksi venyviltä työmatkoilta maksettava kokopäiväraha sen sijaan on kotimaassa 44 euroa (päivärahanmäärät verohallinnon määräystenmukaisesti vuodelta 2021).

Päivärahaan oikeuttavan matkan tulee kohdistua yli 15 kilometrin päähän työpaikastasi tai asunnostasi riippuen siitä, kummasta matkaan on lähdetty.

Kyseisten ehtojen täyttyessä saat maksaa itsellesi päivärahaa.

Huomioithan myös; Päiväraha on korvausta tavallista suuremmista ruokailukuluista. Jos työmatkaan sisältyy ilmainen tai työnantajan kustantama ruokailu (kokopäiväraha/kaksi ateriaa, osapäiväraha/yksi ateria), päiväraha on puolet edellä mainituista määristä.

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/auto/kilometr ikorvaus_ja_paivaraha/

Päivärahojen maksamiseen liittyy myös poikkeuksia rakennus-, maanrakennus- ja metsäalan kaltaisilla erityisaloilla, joilla työntekemispaikat vaihtuvat tiheään. Verovapaan päivärahan maksaminen vaatii tällöin yöpymistä työmatkalla. Lue lisää Verohallinnon syventävästä ohjeesta.