Blogissamme on kirjoitettu ahkeraan mikroblogipalvelusta Twitter. Someco ja me tekijät olemme tietysti myös itse aktiivisia tviittaajia, ja olemme mielenkiinnolla seuranneet palvelun suosion nousua Suomessa. Juuri suomalaisten käyttäjien moninkertaistuminen sai meidät vuoden alussa toteuttamaan ensimmäisen Twitter-vinkkien viikon – ehkäpä suomenkielisistä vinkeistä olisi apua uusille (ja miksei myös kokeneemmillekin) Twitterin käyttäjille!

Tähän bloggaukseen olen koonnut ensimmäiset vinkkimme, jotka julkaisimme Twitterissä yhden viikon aikana vuoden 2013 alussa. Nämä vinkit sopivat käyttäjille, joilla on jo oma käyttäjätunnus palvelussa ja jotka käyttävät Twitteriä suoraan verkosta.

ASETUKSET

Twitterin oletuskieli on englanti, mutta kieliasetusten muuttaminen on helppoa. 

Käytämme vinkeissä suomenkielistä Twitteriä, joten vinkkien seuraaminenkin on helpompaa kieltä vaihtamalla! Yläpalkin rataskuvakkeesta löytyy sana "settings", seuraavaksi "account" ja pudotusvalikko ”language”.

Asetuksista tarkistat myös sähköpostiasetukset: klikkaa rataskuvaketta, valitse asetukset →  sähköposti-ilmoitukset. Täällä määrittelet siis, kuinka paljon sähköpostia Twitter saa sinulle lähettää.

Jos haluat jakaa Facebook-päivityksiäsi myös Twitterissä, se onnistuu asetuksista kohdasta profiili. Täällä voit yhdistää tilisi, jolloin FB-päivityksesi julkaistaan automaattisesti myös Twitterissä. Jos haluat upottaa mielenkiintoisen tviittin nettisivuillesi tai blogiin, klikkaa kyseinen tviitti auki, valitse ”tiedot” → "upota tämä tviitti".

KÄYTTÄJÄT JA PUHEENAIHEET

Mutta mistä Twitterissä puhutaan juuri nyt? Kun klikkaat yläpalkissa kohtaa ”#Löydä” niin löydät lisää puheenaiheita ja seurattavia käyttäjiä. Twitter siis listaa sinua mahdollisesti kiinnostavia ihmisiä ja aiheita. Kun seurattavia alkaa kertyä, kannattaa järjestää seuraamasi Twitter-tilit käteviin listoihin: klikkaa rataskuvaketta →  listat →  luo lista. Näin saat esimerkiksi kaikki oman alasi ihmiset samalle listalle, josta heitä on helppo seurata. Voit myös estää ja ilmiantaa häiritsevän käyttäjän tai spämmäävän botin klikkaamalla käyttäjän profiilisivulta löytyvän seuraa-napin viereistä pientä kuvaketta ja valitsemalla estä/ilmianna.

Twitter

Kun klikkaat yläpalkissa sanaa #Löydä ja jatkat kohtaan "toiminta", näet kontaktiesi uusimman toiminnan mm. uudet seuratut tilit, luodut listat ja suosikkitviitit. 

Twitter

Entä mistä Ruotsissa puhutaan? Voit vaihtaa suosittuja puheenaiheita maan mukaan tai valita sinulle räätälöidyt aiheet omalla etusivullasi. Twitter ei vielä listaa Suomen suosittuja puheenaiheita (”Trending topics”) @twiitit-tiliä seuraamalla saat kuitenkin suuntaa antavan käsityksen siitä, mitkä aiheet ovat pinnalla suomalaisten käyttäjien keskuudessa juuri nyt. 

KANAVATUNNUKSET

Vinkeissä käytämme risuaitaa ja sanaa twittervinkki. Tätä risuaitaa, #-merkkiä, voi myös kutsua kanavatunnukseksi, asiasanaksi, häsäksi, häsäriksi... mutta idea on erottaa tviitin avainsanat, jotta muiden käyttäjien on helpompi seurata keskustelua. Hakemalla siis termillä twittervinkki löydät vinkkejä Twitterin käyttöön. Jos taas haluat liittyä keskusteluun The Voice of Finland -kilpailusta, käytä #TVOF-keskustelutunnusta! Tunnus #FF eli FollowFriday valtaa Twitterin perjantaisin. Käytä tunnusta #FF ja suosittele mielenkiintoisia käyttäjiä toisille seurattavaksi!

Twitterissä käytetään tilanpuutteen (140 merkkiä) vuoksi myös paljon lyhennyksiä. Yleisimpiä ovat:

RT = retweet = uudelleentviittaus 

MT = modified tweet = muokattu tviitti 

DM = direct message = yksityisviesti

LISÄOHJELMAT

Twitter pysyy menossa mukana, kun asennat Twitter-sovelluksen puhelimeesi. Sovelluksen kautta myös kuvien jakaminen on helppoa. Entä haluatko tietää, kuka lopetti seuraamasta sinua? Tähän tarkoitukseen löytyy mm. palvelu nimeltä QwitterTwufferTweetdeck ja Hootsuite t aas auttavat tviittien seuraamisessa, järjestämisessä ja ajastamisessa! Bit.ly-palvelussa pitkät linkit muuntuvat lyhyempään, Twitter-ystävällisempään muotoon. Kun kirjaudut palveluun Twitter-tunnuksillasi, saat myös linkit talteen myöhempää käyttöä varten! Blogipäivitykset automaattisesti Twitteriin saat ottamalla käyttöön Twitterfeedin, josta luot käteviä RSS-feedien automatisointeja.

 

Näistä aiheista puhuttiin siis ensimmäisellä Twitter-vinkkien viikolla tammikuussa. Maanantaina 8. huhtikuuta pyörähtää käyntiin upouusi vinkkiviikko, joten virittäydy kanavalle #twittervinkki ja liity keskusteluun. Puhumme muun muassa yksityisviesteistä, Twitter-etiketistä ja tilastoista!

Kirjottaja Petra Louhimies on viittä vaille valmis kauppatieteiden maisteri Åbo Akademista, jonka erityisosaamiseen kuuluu blogiviestintä sekä suomeksi och på flytande svenska. Petra on innokas harrastelijavalokuvaaja, joten visuaalisuus on hänelle tärkeä osa toimivaa viestintää.

Haluatko lukea aiheesta lisää? 

Lue Nellan bloggaus Twitter tulee, oletko valmis?

Lue Petran bloggaus Tviittien puffaaminen ja Twitterin mainoskäyttö.