Uudenlainen, entistä visuaalisempi Twitter-profiili alkaa olla yhä useampien Twitter-käyttäjien saatavilla. Ilmoitus Twitter-tilin yläreunassa antaa ensin mahdollisuuden kokeilla uutta profiilia, mutta nopean esittelykierroksen jälkeen voi halutessaan ottaa uuden profiilin heti käyttöön. Tässä blogissa esittelen tiiviisti uuden profiilin muutokset – tärkeimpinä uudet toiminnot omassa profiilissa sekä profiili- ja kansikuvan koon muutokset.

Twitter on asteittain ottanut käyttöön uudenlaisia profiileja, ja nyt jo monella suomalaisella twiittaajalla on uusi profiili. Jatkossa muun muassa eniten muilta käyttäjiltä reagointeja saaneet twiitit tulevat näkymään hieman isompina ja isomman fontin kera profiilin twiittiketjussa, ja voit myös kiinnittää twiittejä profiilisi yläosaan näkymään paremmin ja pidempään.

Julkaisun kiinnittäminen

Uusi, Facebookista ennalta tuttu ominaisuus, on twiitin kiinnittäminen profiilin yläreunaan. Kiinnityksen voi tehdä yhdelle twiitille kerrallaan – uusi kiinnitys korvaa aina edellisen. Tämä uudistus on varmasti hyödyllinen silloin, kun tiettyä twiittiä halutaan korostaa ja ”pitää pinnalla”. Allaolevasta kuvasta näet, miten twiitti profiilissasi näkyy.

Somekoulutus Twitter


Twiitit vai sekä twiitit että vastaukset?

twiititjavastaukset

Uusi Twitter erottelee näppärästi omiksi kolumneikseen varsinaiset twiitit, ja toisaalta vastaukset, jolloin pidemmän päälle profiilien selaaminen on selkeämpää kuin aiemmin. Oletuksena profiilia tarkastellessa aukeaa välilehti ”Twiitit”, mutta kaikkia keskusteluja pääsee tarkastelemaan valitsemalla kohdan ”Twiitit ja vastaukset”. Kuvassa oikealla näet oman profiilini, jossa on avattuna myös vastaukset sisältävä välilehti. Ensimmäisenä twiittinä näkyykin näin ollen vastaukseni toiselle keskustelijalle. Tätä twiittiä ei pelkkien twiittien välilehdellä ole ollenkaan. ”Twiitit ja vastaukset” -välilehdellä eivät myöskään näy kiinnitetyt twiitit erikseen.

Uudet kuvakoot

Uuden Twitterin profiilikuvan suositeltu koko on 400 x 400 pikseliä ja sen tulee kooltaan olla alle 2 megaa. Uudenlaisen cover- eli kansikuvan tulisi puolestaan olla 1500 x 500 pikseliä, mutta alle 10 megaa.

Taustakuvan kooksi voi säätää entiseen malliin 1600 x 1200 pikseliä, joskin esimerkiksi monien kannettavien tietokoneiden näytöissä näkyville jää vain keskimäärin 1366 x 768 kokoinen alue. Taustakuvassa on huomioitava Twitterin uutisvirran leveyden olevan 870 pikseliä, jolloin molemmille puolille uutisvirtaa jää alle 400 pikseliä tilaa.

Enemmän avainlukuja

Uudenlaisessa Twitterin profiilissa esitellään myös yhdellä vilkaisulla enemmän avainlukuja käyttäjistä kuin aiemmin. Jokaiselta käyttäjältä kerrotaan aiempien twiittien, seurattujen ja seuraajien määrän lisäksi nyt myös kuvien ja videoiden yhteissumma sekä suosikkien lukumääärä.

Listat – omat sekä muiden

listat

Uusien Twitterin avainlukujen jälkeen löytyy vielä ”Lisää”-valikko, jonka kautta pääsee tarkastelemaan listoja. Omassa profiilissa näet ”Tilaaja”-välilehdellä itse tekemäsi listat sekä toisten listat, jotka olet tilannut. Kuvassakin näkyvällä ”Jäsen”-välilehdellä puolestaan voit tarkastella kaikkia niitä listoja, joille sinut on lisätty. Toisilta käyttäjiltä samasta paikasta pääsee tarkastelemaan listoja, joita kyseinen käyttäjä seuraa. Uuden listan voi luoda oikealta ”Muokkaa profiilia” -painikkeen alta.

Yhteenveto

Muutaman tunnin käyttökokemuksen perusteella uudistukset eivät tunnu oikeastaan yhtään hullummilta, vaikka kieltämättä Twitter tuntuu nyt kallistuvan jossain määrin enemmän samaan muottiin Facebookin kanssa. Voin kuitenkin nähdä hyviä hyödyntämismahdollisuuksia esimerkiksi twiittien kiinnittämiselle ja toisalta vastaustwiittien erotteleminen voi selventää kommunikointia Twitterissä. On myös mielenkiintoista päästä vertailemaan, miten suuria eroja käyttäjillä on tähtipainikkeen ”liipasinherkkyydessä”.