Yrittäjänä olet varmasti useammankin kerran paininut kasvun rahoituksen haasteiden kanssa?

Niin minäkin.

Pankkien kiristynyt lainanantopolitiikka ja yhä hurjemmiksi yltyvät reaalivakuuksien vaatimukset aiheuttavat monelle pk-yritykselle aikamoisen haasteen toiminnan kehittämisessä. Pelkän tulorahoituksen varassa tehtävä kasvu on toki turvallista mutta monessa tapauksessa tämä polku on erittäin hidas ja moni hyvä mahdollisuus saattaa hiljaa taapertaessa mennä sivu suun. Pahimmillaan kilpailijat ottavat kasvuharppauksia joiden takia oma yrityksesi ajautuu vaikeuksiin, vaikka sen toiminta itsessään kestävällä pohjalla olisikin. Teknologian kehityksen jatkuva kiihtyminen ja yhä nopeatempoisempi liike-elämä toisaalta pakottavat yrityksiä uudistumaan ja kehittymään. Samalla se kuitenkin aiheuttaa usein ennenaikaisia harmaita hiuksia mietittäessä kasvun ja eteenpäin menon keinoja. Ja rahoitusta.

Perustin muutaman yritys-, IT- ja rahoitusalanosaajan sekä kanssa viime vuonna yhtiön ratkomaan näitä ongelmia. Osittain omien kokemusten pohjalta, osittain vallitsevaa nykytilannetta helpottamaan. Vaihtoehtoisrahoittaminen kehittyy kovaa vauhtia. Yhdysvalloissa jo n. 70% yritysten rahoituksesta tulee muualta kuin pankeista. Meillä Suomessa vain n.10% tulee muualta kuuin pankeista. Aikamoinen ero.

Joukkorahoituslaki tuli voimaan viime vuoden Syyskuussa. Yhtiöni toimii sen asettamien säännösten mukaisesti auttaen pk-yrityksiä järjestämään osakeanteja tai joukkovelkakirjalainajärjestelyitä. Työkaluja jotka aikaisemmin olivat käytännössä vain suurempien yritysten työkalupakissa. Näiden rahoitusmuotojen luonne on täysin erilainen perinteiseen pankkirahoitukseen verraten.

Vaihtoehtoisrahoitusratkaisu rakennetaan aina yrityksen omien tarpeiden kautta. Toki realistisesti, sillä sijoittajat täytyy saada kiinnostumaan tuotto-odottamista. Toiseksi ne ovat lähes aina julkisia rahoituskampanjoita tarkoittaen että ne toimivat samalla yrityksen markkinointikampanjana. Parhaimmassa tapauksessa yritys kerää rahan ja tunnettuuden lisääntymisen lisäksi osaamispääomaa toimintansa kehittämiseen uusien sijoittajien kautta. 

Yrittäjän kannalta ehkä mielenkiintoisimpia elementtejä on vakuudettomuus. Vaihtoehtoisrahoituksessa ei edellytetä vakuuksia haettavalla joukkolainalle. Rahan hinta on silloin luonnollisesti korkeampi mutta toisaalta tieto ettei oma koti ole lainojen vakuutena rauhoittaa kummasti mieltä ja parantaa yöunen laatua.

Vaihtoehtoisrahoittaminen on hyvä esimerkki muuttuvasta toimintaympäristöstämme. Teknologinen kehitys yhdessä luovan ajattelun kanssa on mullistamassa tapaa millä yritystoimintaa rahoitetaan. Kyseessä on aidosti disruptiivinen toiminta jossa turhia ja kalliita välikäsiä leikataan pois ja rahaa tarvitsevat yritykset ja sitä hallussaan pitävät ihmiset ja yritykset kohtautetaan digitaalisen ohjelmistoalustan avulla. Ja rahaahan maailmassa on. Enemmän kuin koskaan maailmanhistorian aikana. Se vain sattuu lojumaan pankkitileillä nollakorolla tällä hetkellä. Minun ajatukseni on pistää se tekemään työtä meidän Suomalaisten yrittäjien puolesta. Tekemään tuottoja niille joilla on idea ja yritys sekä  niille joilla on rohkeutta ja halua tukea Suomalaista yrittäjyyttä sijoittamalla siihen.