Taloustuotteiden vertailupalvelu VertaaEnsin.fi haastatteli Takuusäätiön ja Suomen Asiakastiedon asiantuntijoita 30.9.2021 päättyvään väliaikaiseen korkokattoon liittyen. Korkokaton päättyminen voi nostaa kuluttajien lainakustannuksia, kun vuonna 2021 otetusta lainasta perittävä enimmäiskorko nousee 10 prosentista 20 prosenttiin 1.10. alkaen.

Takuusäätiön neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä ennakoi haastattelussa, että korkokaton päättyminen tulee näkymään neuvonnan yhteydenotoissa, kun lainakustannusten noususta yllättyneet kuluttajat kohtaavat ongelmia takaisinmaksussa. Taustalla on monien kuluttajien heikko tietämys koroista sekä ajoittain agressiivinen markkinointi, jota korkokaton siivellä on harjoitettu.

Suomen Asiakastiedon mediavastaava Ville Kauppi puolestaan arvelee, että useat korkokaton vuoksi toimintansa keskeyttäneet rahoituslaitokset eivät enää palaa markkinoille. Liian tiukka korkosääntely vähentää Kaupin mukaan kulutusluottojen tarjontaa ja vaikeuttaa näin pienituloisten luotonsaantimahdollisuuksia. Siksi hän ei näe pysyvää 10 prosentin korkokattoa oikeana ratkaisuna suomalaisten velkaongelmien hillitsemiseen.

Asiantuntijoiden haastattelut voi käydä lukemassa kokonaisuudessaan VertaaEnsin.fi-sivustolla julkaistussa blogiartikkelissa.