Taloustuotteiden vertailuun erikoistunut VertaaEnsin.fi selvitti, miten vuoden 2020 heinäkuussa säädetty korkokatto on vaikuttanut lainamarkkinoihin. Korkokaton voimassaoloaikana kulutusluotoista perittävä korko on rajattu 10 prosenttiin, minkä pelättiin etukäteen vaikeuttavan lainan saamista etenkin korkean riskin hakijoiden kohdalla.

Lakimuutoksen vaikutukset ovat kuitenkin jääneet maltillisiksi, sillä korkokatto rajoittaa ainoastaan lainoista sen voimassaoloaikana perittävää korkoa. Lainasopimukseen voidaan siis edelleen kirjata korkeampi korko, joka tulee voimaan lain voimassaolon päätyttyä, eli 30.9.2021 jälkeen.

Selvityksestämme kävi ilmi, että lainan saaminen ei ole merkittävästi vaikeutunut korkokaton seurauksena, vaan hyväksyttyjen lainahakemusten osuus on päinvastoin kasvanut noin 5 prosentilla. Myöskään suomalaisten maksuhäiriöt eivät toistaiseksi näytä olevan tavallista nopeammassa nousussa koronapandemian tai korkokaton seurauksena. 

Kulutusluottojen korot ovat kuitenkin laskeneet jonkin verran, sillä yhä useampi lainantarjoaja kirjaa alle 10 prosentin koron myös sopimukseen, vaikka korkeampikin sopimuskorko olisi yhä mahdollinen. Lisäksi asiakkaat hyväksyvät yli 10 prosentin koron aiempaa harvemmin. Vuoden 2020 heinäkuun jälkeen 61 prosentissa VertaaEnsin.fi-palvelun kautta solmituista lainasopimuksista korko on ollut alle 10 prosenttia, kun vastaava luku ennen lakimuutosta oli vain 28 prosenttia. 

Koko selvityksen voi käydä lukemassa VertaaEnsin.fi:n talousblogista, jossa julkaistaan viikoittain ajankohtaista talousaiheista sisältöä.