Mitä yrityslainan hakemisessa kannattaa ottaa huomioon?

Yrityslainan tarjonta on kasvanut viime aikoina merkittävästi. Asiakkaista ovat kilpailemassa pankkien lisäksi yrityksille suunnatut vertaislainat (lainamuotoinen joukkorahoitus) sekä pääasiassa netissä toimivat rahoitusyhtiöt.

Pankkirahoitus on yrittäjälle usein ensisijainen yrityslainan lähde, mutta tilanne on viime aikoina alkanut muuttua. Pankkien kiristyvien vakavaraisuusvaatimusten aiheuttama myöntöpolitiikan kiristyminen ja vakuuksien tarve on synnyttänyt rinnalle markkinan, jossa eri lainatoimijat kilpailevat hyvin vaihtelevin keinoin ja lainaehdoin. Pankkien kanssa toimiminen vie usein aikaa ja vaatii yleensä vähintään yhden käynnin konttorissa. Pankkirahoitus sopii erityisesti vakavaraisille ja pitkän toimintahistorian omaaville yrityksille, jotka ovat valmiita käyttämään aikaa hakuprosessiin sekä asettamaan vakuuksia haetulle rahoitukselle.

Joukkorahoitus on uusi tapa hankkia lainapääomaa. Usein joukkorahoitus koetaankin hyväksi tavaksi rahoittaa kasvua. Luoton korkotuotot maksetaan yhtiötä rahoittaville sijoittajille. Markkinapaikka perii koron lisäksi palvelusta avauspalkkion sekä kuukausittaisia tilinhoitomaksuja. Yritys ja yrityksen lainahakemus on sijoittajien arvioitavana, kunnes haluttu määrä rahoitusta on koossa. Palvelu sopii erityisesti yrityksille, joilla on aikaa odottaa pääoman kertymistä, mahdollisuus asettaa vakuuksia sekä hyväksyvät lainatarpeen julkisuuden sijoittajien keskuudessa.

Netissä toimii pankkien ja joukkorahoitukseen perustuvien toimijoiden lisäksi lukuisia rahoitusyhtiöitä, jotka myöntävät yrityslainaa nettipohjaisen palvelun välityksellä, ml. Front Kasvurahoitus yrityslaina. Tässä kategoriassa rahoituksen nopeus, rahoituksen hinta sekä sopimusehdot vaihtelevat usein eniten. Myös useat kulutusluottoyhtiöt ovat siirtyneet yritysrahoitukseen, koska tarve pankkisektorin ulkopuoliselle rahoitukselle on ollut kasvussa. Rahoitus on yleensä liikesalaisuuden piirissä oleva sopimusasia, jolloin tietoja rahoitettavista yrityksistä ei välitetä ilman erillistä suostumusta kolmansille tahoille. Netissä toimivat rahoitusyhtiöt ovat erityisen soveltuvia tilanteeseen, missä yrityksellä ei ole asettaa riittäviä vakuuksia pankkirahoitusta varten tai yrityksellä ei ole esittää toimintahistoriaa (aloittaneet yritykset) osoittaakseen vakiintuntunutta toimintaa. 

Rahoituksen hakeminen on helpompaa ja vaihtoehdot ovat moninaisempia kuin koskaan aikaisemmin. Yrityslainan kilpailuttaminen on järkevää ja käy rahoitusyhtiöiden omien verkkopalveluiden kautta nopeasti. Pyytämällä tarjouksia eri toimijoilta ja varmistumalla siitä, että laina on mahdollista maksaa takaisin ennenaikaisesti ilman lisäkuluja, on mahdollista laskea pääoman kustannusta merkittävästi sekä säästää aikaa. Ennen hakemuksen tekoa kannattaa kuitenkin varmistua, että hakemus on maksuton eikä sido hakijaa mihinkään.